Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να βοηθά για την πρόληψη και θεραπεία της ασθένειας Αλτσχάιμερ

ελαιόλαδο πολυφαινόλες πρόληψη θεραπεία αλτσχάιμερ

Μια φυσική ουσία, η ελαιοκανθάλη που περιέχεται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δρα εναντίον της τοξικής βήτα αμυλοειδούς ουσίας που συγκεντρώνεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Η βήτα αμυλοειδής ουσία προκαλεί σταδιακά σοβαρές βλάβες στις πνευματικές και γνωσιακές λειτουργίες των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Η ελαιοκανθάλη αλλοιώνει τις τοξικές για τον εγκέφαλο πρωτεΐνες της βήτα αμυλοειδούς ουσίας. Οι αλλοιώσεις που προκαλεί στις τοξικές πρωτεΐνες η ελαιοκανθάλη, τις καθιστά ανίκανες να βλάπτουν τα ζωτικά νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Οι υψηλής τοξικότητας πρωτεΐνες της βήτα αμυλοειδούς ουσίας γνωστές ως ADDL, προσδένονται εντός των νευρικών συνάψεων στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και έτσι εμποδίζουν άμεσα τη λειτουργία των νευρώνων. Οι συνάψεις είναι εξειδικευμένες συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων που τους επιτρέπουν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η πρόσδεση των πρωτεϊνών ADDL στις νευρικές συνάψεις του εγκεφάλου είναι το πρώτο κρίσιμο στάδιο της έναρξης των προβλημάτων στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Η δυσλειτουργία των συνάψεων οδηγεί σε απώλεια της μνήμης, σε θάνατο νευρώνων του εγκεφάλου και στην αποδιοργάνωση των πνευματικών, γνωσιακών και άλλων εγκεφαλικών λειτουργιών.

Η ελαιοκανθάλη του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου αλλοιώνει τις πρωτεΐνες ADDL και τις εμποδίζει να προσδεθούν στις συνάψεις μεταξύ των νευρώνων.

Τα σημαντικά αυτά στοιχεία προέκυψαν από εργαστηριακές μελέτες που έγιναν από το 1998. Η αναγνώριση του ρόλου των εν λόγω πρωτεϊνών άλλαξε σημαντικά τον τρόπο σκέψης για την αιτιολογία, την επιδείνωση και της θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές που μελέτησαν τις πρωτεΐνες ADDL που αποκαλούνται επίσης βήτα αμυλοειδή ολιγομερή (είναι δομικά στοιχεία διαφορετικά από τη βήτα αμυλοειδή πλάκα που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ), βρήκαν ότι στην παρουσία ελαιοκανθάλης μεγαλώνουν σε μέγεθος.

Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι ακόμη και μικρές ποσότητες ελαιοκανθάλης εμποδίζουν τις τοξικές πρωτεΐνες ADDL να προσδεθούν σε νευρικές συνάψεις στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Ο ιππόκαμπος είναι μια ζωτική δομή στον εγκέφαλο που ευθύνεται για τη μνήμη και τη μάθηση. Ο ιππόκαμπος είναι μια από τις πρώτες εγκεφαλικές δομές που επηρεάζεται από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ακολούθως νέες έρευνες έδειξαν ότι η αλλαγή του μεγέθους που υφίστανται οι τοξικές πρωτεΐνες ADDL λόγω της ελαιοκανθάλης του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, τις καθιστά καλύτερο στόχο για το σύστημα άμυνας του οργανισμού, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αντισώματα από το ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν πιο εύκολα να κτυπήσουν και να εξουδετερώσουν τις εν λόγω τοξικές πρωτεΐνες.

Για σκοπούς ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, αυτά είναι πολύ καλά νέα. Εάν οι πρωτεΐνες ADDL αλλοιωθούν από την ελαιοκανθάλη και στη συνέχεια χορηγηθούν ειδικά σχεδιασμένα αντισώματα εναντίον τους, τότε οι αλλαγές που θα υποστούν θα τις καθιστούν καλύτερο στόχο και θα επιτυγχάνονται καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χάρις στην ελαιοκανθάλη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ανάλογες με αυτές του γνωστού μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που είναι η ιβουπροφαίνη. Η αντιφλεγμονώδης, αντιτοξική και ανοσολογική δράση της ελαιοκανθάλης, την καθιστούν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα παράγοντα για την πρόληψη και θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Είναι γεγονός ότι επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι η συστηματική χρήση ιβουπροφαίνης και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που θεωρείται πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τώρα αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί κατά πόσο  η ελαιοκανθάλη μπορεί στον άνθρωπο πράγματι να αποτελεί παράγοντα πρόληψης και θεραπείας της νόσου Αλτσχάιμερ.



Πηγή: medlook.net