Ελιές από τον τόπο μας, με ισχυρισμό υγείας!

Sakellaropoulos Σακελλαρόπουλος ελαιώνες βιολογικά ελαιόλαδα ελιές organic farms olive oil
Υπάρχουν ελληνικές επιτραπέζιες ελιές που να φέρουν ισχυρισμό υγείας; Ναι, και μάλιστα βραβεύτηκαν πρόσφατα από τον διεθνή διαγωνισμό ARISTOLEO Awards - High Phenolic Table Olives 2020, με δύο χρυσά βραβεία (Gold Super Health Award 2020), για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φαινόλες. Ο λόγος για τις «Λεμονένιες» και «Βαλσαμικές» επιτραπέζιες ελιές των Βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, από τη Σπάρτη.

Ο βιοκαλλιεργητής Γιώργος Σακελλαρόπουλος δεν μας είναι άγνωστος. Στο πρώτο τεύχος του περιοδικού «EfsynBio» (23/3/2018) της «Εφ.Συν.», φιλοξενήσαμε συνέντευξή του στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ελληνες παραγωγοί ελαιολάδου» και είχαμε μιλήσει για τα βιολογικής καλλιέργειας λειτουργικά ελαιοπροϊόντα που παράγει.

Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος δεν είναι ένας ακόμη βιοκαλλιεργητής αλλά ένας άνθρωπος με όραμα και μεράκι, που έβαλε στόχο ζωής να αναδείξει τον πλούτο της ελληνικής γης, να δώσει τη θέση που αξίζει στις διεθνείς αγορές στο ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και να αποδείξει ότι ο κόπος δίνει αποτελέσματα. Απόδειξη, τα 164 διεθνή βραβεία που έχουν κερδίσει μέχρι τώρα τα προϊόντα του για τα γευστικά χαρακτηριστικά τους.

Τι σημαίνει λοιπόν η πρόσφατη βράβευση των δύο ειδών επιτραπέζιας ελιάς –«Λεμονένιες» και «Βαλσαμικές»– από τον διεθνή διαγωνισμό ARISTOLEO Awards - High Phenolic Table Olives;

Οι συγκεκριμένες ελιές βραβεύτηκαν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φαινόλες, ενώσεις οι οποίες σε όσο μεγαλύτερη συγκέντρωση υπάρχουν τόσο δρουν ευεργετικά στην υγεία των καταναλωτών. Γι’ αυτό μιλάμε για προϊόντα με υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά.

Ο ισχυρισμός υγείας για τις πολυφαινόλες ελαιολάδου όπως θεσπίστηκε στον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αριθ. 432/2012 (καταλόγου επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας που διατυπώνονται για τα τρόφιμα), σημαίνει ότι συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.

Τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά όσον αφορά τις επιτραπέζιες ελιές είναι οι φαινόλες, με κυρίαρχες την υδροξυτυροσόλη, την τυροσόλη αλλά και τα παράγωγά τους.

Βάσει λοιπόν αναλύσεων, που μας διέθεσε ο βιοκαλλιεργητής, «η ημερήσια κατανάλωση μόλις 3 γραμμαρίων από τις επιτραπέζιες ελιές “Λεμονένιες” και “Βαλσαμικές”, παρέχει περισσότερα από 5 mg υδροξυτυροσόλης, τυροσόλης ή παραγώγων τους στον ανθρώπινο οργανισμό, κατανάλωση που αντιστοιχεί στην κατανάλωση 20 γραμμαρίων ελαιολάδου υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλες».

Και για να γίνει ευκολότερα κατανοητή η πληροφορία, πρέπει να πούμε ότι, σύμφωνα με τα όρια που έχουν θεσπιστεί, ο ισχυρισμός υγείας μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της (π.χ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαΐνης και τυροσόλης) ανά 20 g ελαιολάδου.

Ποσότητα συγκεκριμένη και απαιτούμενη, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει στον Κανονισμό: «Για να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός αυτός, θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή η πληροφορία ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 g ελαιολάδου».

Τώρα, όσον αφορά τον τρόπο και την εγκυρότητα μέτρησης των φαινολών, η μέθοδος ΝΜR (Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισμός) έχει αναπτυχθεί από τον καθηγητή Μαγιάτη Προκόπη, την καθηγήτρια Μέλλιου Ελένη και την ερευνητική ομάδα τους, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων).

Επομένως, η βράβευση που κατέκτησαν οι «Λεμονένιες» και «Βαλσαμικές» ελιές, ήρθε να επιβεβαιώσει το σταθερό επίπεδο παραγωγής και ποιότητας –αφού βραβεύθηκαν για τέταρτη συνεχή χρονιά– και την αξία κατανάλωσης των ελαιοπροϊόντων των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου.

Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος ξέρει πολύ καλά ότι η συνεργασία με πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα είναι το διαβατήριο για τις αξιολογότερες αγορές του κόσμου –άλλωστε η εταιρεία του έχει καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό–, και ότι αυτές οι πιστοποιήσεις που συνοδεύουν τα προϊόντα του τους εξασφαλίζουν σημαντική υπεραξία.

Γι’ αυτό και έχει συμμετάσχει στο παρελθόν με τις επιτραπέζιες ελιές του και πάλι, σε κλινικές δοκιμές και μελέτες που αφορούν την ανθρώπινη υγεία και ειδικά σε μελέτες για την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος.

Τέτοιο παράδειγμα είναι και η κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν, καθ’ όλα υγιείς, είδαν μια σημαντική βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ τους, ειδικά των δεικτών της LDL/HDL χοληστερόλης, καταναλώνοντας απλώς πέντε από τις συγκεκριμένες προαναφερθείσες επιτραπέζιες ελιές, ημερησίως.

Αλλη μια σημαντική έρευνα στην οποία συμμετέχουν οι Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, αυτή τη φορά με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγουν, είναι αυτή που ξεκίνησε το 2018 (διάρκειας τριών χρόνων) από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, υπό τον τίτλο: «Σιτίζοντας τους γενναιότερους της Αμερικής» (Feeding America's bravest), στην έναρξη της οποίας αξιολογήθηκαν ομάδες πυροσβεστών από 44 πυροσβεστικούς σταθμούς της Ινδιανάπολης.

Ο στόχος ήταν να αποδειχθεί η θετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής - που όπως ξέρουμε έχει σαν βάση το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο -, στην πρόληψη ασθενειών κατά την εκτέλεση της εργασίας, ομάδων εργαζομένων που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά κινδύνου π.χ εμφραγμάτων, λόγω εργασιακού στρες. Από τις αρχές της μελέτης τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά καθώς έδειξαν εξαιρετικά ποσοστά μείωσης του κινδύνου.

Εχοντας λοιπόν κατά νου τις πληροφορίες αυτές, εύκολα κατανοούμε ότι ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος δίνει το στίγμα της αξιόπιστης δουλειάς στον χώρο των functional foods, που μπορεί να λειτουργήσει ως πρεσβευτής όχι μόνο της μεσογειακής διατροφής αλλά και του πλούτου της ελληνικής βιοποικιλότητας, που συμβάλλει με τα αρώματα, τις γεύσεις και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των γεννημάτων της, στην παραγωγή υψηλής ποιότητας εξειδικευμένων προϊόντων.

Και τα αποτελέσματα των ερευνών στις οποίες συμμετέχει, είναι μια ακόμη επιβράβευση όλων όσων υποστηρίζουν και ενστερνίζονται το ρητό: «Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας». Η Φύση όταν ευημερεί, και με το ευημερεί εννοούμε ότι δεν δέχεται καταιγιστικά πυρά χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων αλλά φροντίζεται και καλλιεργείται με σεβασμό, προσφέρει όλη την θεραπευτική της δύναμη στην ενδυνάμωση και τη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων.

Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, συμμετείχαν στον φετινό διεθνή διαγωνισμό LONDON IOOC 2020 με έντεκα εξειδικευμένα βιολογικά - gourmet ελαιόλαδά τους. Και τα έντεκα βραβεύτηκαν!


Πηγή
efsyn.gr