ΕΚΠΑ - Κλινική Μελέτη - "Επίδραση κατανάλωσης φυσικού καρπού ελιάς τύπου Καλαμών" χοληστερόλη

ΕΚΠΑ - 1η Κλινική Μελέτη - "Επίδραση κατανάλωσης φυσικού καρπού ελιάς Καλαμών"

Περιγραφή: Η πρώτη κλινική μελέτη της Φαρμακευτικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για τη θετική επίδραση της κατανάλωσης ελιών Καλαμών στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών εθελοντών και ειδικότερα στο λόγο LDL/HDL χοληστερόλης και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Οι επιτραπέζιες ελιές Καλαμών που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται αποκλειστικά από τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου και επιλέχθηκαν λόγω των εξαιρετικά υψηλών πολυφαινολών (τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη) που περιέχουν.

 

κλινική μελέτη κατανάλωσης ελιές Καλαμών λόγο LDL HDL χοληστερόλης τυροσόλη υδροξυτυροσόλη χοληστερίνη ΕΚΠΑ φαινόλες Σακελλαρόπουλου Υπερλιπιδαιμία ΦαρμακευτικήΑποτελέσματα της πρώτης κλινικής μελέτης σχετικά με τη θετική επίδραση της κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμών στο λόγο LDL/HDL χοληστερόλης και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Οι επιτραπέζιες ελιές Καλαμών που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται αποκλειστικά από τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου και επιλέχθηκαν λόγω των εξαιρετικά υψηλών πολυφαινολών (τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη) που περιέχουν.

H Διεθνής Εταιρεία Ελαιοκανθάλης (OIS) ολοκλήρωσε πρόσφατα το Συνέδριο της που πραγματοποιήθηκε στις 2 & 3 Ιουνίου 2016, στην Αρχαία Ολυμπία.

Στόχος της OIS είναι να συνδυάσει την πρακτική και την κλινική έρευνα για να αποδείξει και να διαδώσει τις βιολειτουργικές ιδιότητες του ελαιολάδου και τη χρήση του μέσω των κατάλληλων γαστρονομικών συνδυασμών.

Αρκετοί από τους σημαντικότερους επιστήμονες παγκοσμίως, στο χώρο της ελαιοκομίας, συγκεντρώθηκαν για να ανταλλάξουν πληροφορίες και να μοιραστούν τα νέα ερευνητικά δεδομένα με περισσότερους από 400 συνέδρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Δρ. Jose Amerigo, Ιδρυτής της OIS, ο καθηγητής Προκόπιος Μαγιάτης, αντιπρόεδρος της OIS και αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων ΕΚΠΑ, ο Dan Flynn από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, UC Davis olive center, ο καθηγητής Eric Tangalos από την Mayo Clinic, ο καθηγητής John William Newman από το US dept. of Agriculture, at the Western Human Nutrition Research center in Davis California, η Δρ. Ελένη Μέλλιου του Τομέα Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο Δρ. Ramon Estruch, ο καθηγητής Stefanos Kales από την Ιατρική Σχολή του Harvard, η Mary Flynn PhD Αναπλ. Καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Brown, οι καθηγητες Κωνσταντίνος και Απόστολος Κυριτσάκης απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η κα Λαγουρη Βασιλικη απο το ΕΚΠΑ, ο κος Αθανασιος Γκερτσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην Θεσσαλονίκη και πολλοί ακόμη καταξιωμένοι επιστήμονες στο χώρο της ελαιοκομίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στα πλαίσια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν από την Δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού, βιοχημικό - βιοτεχνολόγο, τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής μελέτης σχετικά με την θετική επίδραση της κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμών στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών εθελοντών και ειδικότερα στο λόγο LDL/HDL χοληστερόλης και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Δείτε την παρουσίαση στο video από το συγκεκριμένο συνέδριο όπου αναλύονται τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής μελέτης με ελιές τύπου Καλαμών των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, από το τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας φυσικών προϊόντων, της Φαρμακευτικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών και με μια ομάδα εξαίρετων επιστημόνων που συμμετείχαν (2 γιατροί, 2 βιοχημικοί, 1 κλινικός φαρμακολόγος, 1 βιοστατιστικολόγος και φυσικά ο κος Μαγιάτης και η κα Μέλλιου).

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους επιστήμονες, με ειδική μνεία στον αναπληρωτή καθηγητή κο Μαγιάτη, για την μεγάλη τιμή της συμμετοχής των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου στην 1η κλινική μελέτη, η οποία "δικαιώνει" την προσπάθεια μας, επί πολλά έτη, για την παραγωγή εξειδικευμένων ελαιοπροιόντων.