Ελαιόλαδα, Ελιές Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου: Βιολογικά, Βραβευμένα, Ποιοτικά

Olive trees sakellaropoulos organic farming

Για χιλιάδες χρόνια, το δέντρο της ελιές καλλιεργείται στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης στην Λακωνία, μεταξύ του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα, όπου θεωρείται ιερό και το μικροκλίμα και το φυσικό περιβάλλον θεωρούνται ιδανικά για την καλλιέργεια της ελιάς. Εκεί, οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, καλλιεργούν βιολογικές ελιές Καλαμών αλλά και ποικιλίας Κορωνέικης.

Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου παράγουν μια μεγάλη γκάμα καταπληκτικών ελαιοπροιόντων, στοχεύοντας πάντα στην επίτευξη της υψηλότερης ποιότητας. ‘ Από γενιά σε γενιά μαθαίνουμε, πειραματιζόμαστε και δημιουργούμε, με αγάπη και απόλυτο σεβασμό για την φύση’ εξηγεί ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος. Αναζητούν συνεργασία και ‘αρμονία με την φύση και την παράδοση’. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη: η συνεργασία και η αρμονία βασίζονται στην επιστημονική γνώση με τεχνικές όπως η αμειψισπορά και η συν – καλλιέργεια, και η παραγωγή συνοδεύεται από επιστημονική παρακολούθηση, έλεγχο και αυτοέλεγχο.

Ο γιός του Γιώργου, Νίκος Σακελλαρόπουλος, εξηγεί πως είναι η τρίτη γενιά που συμμετέχει στην οικογενειακή επιχείρηση. Εφοδιασμένος με μαστερ Χημικού Μηχανικού, εστιάζει στην ‘ βελτίωση και ανάπτυξη νέων προϊόντων μέσα από επιστημονικές μεθόδους, σε συνεργασία με ερευνητές και πανεπιστήμια ανα τον κόσμο, για να παράγουν προϊόντα που βοηθούν την υγεία και έχουν ιδιαίτερη γεύση’. Με την οικογένεια του ‘παράγουν τα ελαιοπροιόντα τους, και δεν εμπορεύονται: δεν αγοράζουμε ελιές ή ελαιόλαδα από άλλους παραγωγούς, χρησιμοποιούμε τα δικά μας ελαιόλαδα και ελιές, που παράγονται βιολογικά. Επίσης, συσκευάζουμε οι ίδιοι τα προϊόντα, βάσει πολλών διεθνών πιστοποιήσεων και στανταρ’ σε μια οικογενειακή επιχείρηση κάθετης παραγωγής, με σύγχρονο εξοπλισμό.

Ακολουθώντας όλους τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς περι βιολογικής καλλιέργειας, οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου πιστοποιούνται από την ΒΙΟ – ΕΛΛΑΣ. Επιπρόσθετα, εφαρμόζουν το σύστημα ασφάλειας HACCP και είναι πιστοποιημένοι με το διεθνές πρότυπο ISO 22000:2005. Οι εγκαταστάσεις τους έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είναι αναγνωρισμένες από το FDA της Αμερικής.

Οι βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου παράγουν εννέα διαφορετικά ελαιόλαδα, έντεκα διαφορετικούς τύπους ελιάς (συμπεριλαμβανομένων και ελιών με επτά αρωματικά βότανα) και φυσικά καλλυντικά με βάση το ελαιόλαδο και το άθερμο βαλσαμέλαιο. Η εκτεταμένη γκάμα των ελαιοπροιόντων τους περιλαμβάνει από πρώιμης συγκομιδής έξτρα παρθένα ελαιόλαδα έως αρωματικά premium ελαιόλαδα, από άγουρες και ώριμες επιτραπέζιες ελιές έως ανάλατες ελιές με αρωματικά φυτά, ελιές χωρίς ξύδι και ελιές με πορτοκάλι, μήλο και ούζο.


Ο Νίκος Σακελλαρόπουλος πιστεύει πως ‘ αυτό που μας διαφοροποιεί από οποιονδήποτε άλλο παραγωγό παγκοσμίως είναι οι ελιές μας, που παράγονται παραδοσιακά, ξεκινώντας από τον παππού μου πριν από πολλά χρόνια’. Παράγονται μόνο με φυσική ζύμωση, χωρίς παστερίωση, έτσι ώστε οι πολυφαινόλες, τα προβιοτικά και άλλα αντιοξειδωτικά να παραμένουν στον καρπό. Αυτές οι τεχνικές, σε συνδυασμό με συνεχή παρακολούθηση μέσω σύγχρονου εξοπλισμού, οδηγεί στην παραγωγή φυσικών, υγιεινών ελιών.

Η οικογένεια Σακελλαρόπουλου παράγει πολύ χαμηλής οξύτητας, αφιλτράριστα, πολύ βραβευμένα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα ποικιλίας Κορωνέικη, ψυχρής έκθλιψης, πολύ σύντομα μετά την συλλογή των ελιών. Ιδιαίτερα τα υγιεινά άγουρα ελαιόλαδα, το Φυλλικόν Πρωτέλαιο (πρωτόλαδο) και το Αγουρέλαιο, παράγονται από άγουρες ελιές τον Οκτώβριο, και η έκθλιψη γίνεται σε ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες (μεταξύ 16 και 20o C). Οι ελαιώνες Σακελλαρόπουλου ήταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που τυποποίησαν και έκαναν παραγωγή ελαιόλαδου πρώιμης συγκομιδής, βιολογικού, που ονομάζεται αγουρέλαιο ή πρωτόλαδο στα ελληνικά.

Olive trees sakellaropoulos organic farmingΤα αρωματικά ελαιόλαδα τους διαθέτουν ασυνήθιστους συνδυασμούς, όπως άγουρες Κορωνέικες ελιές με πορτοκάλι, λεμόνι και άγριο θυμάρι, σε ένα ελαιόλαδο που ονομάζεται Συλλεκτικόν, και κατέκτησε την 2η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία των αρωματικών ελαιολάδων για το 2017 βάσει του διεθνούς συστήματος κατάταξης EVOOWR. Το πολύ βραβευμένο Ένιγμα Superior Gourmet συνδυάζει Κορωνέικες ελιές με φυσική προσθήκη από μήλο, καρύδι, κανέλλα, μέλι, φασκόμηλο και λεμόνι. Το πραγματικά ασυνήθιστο Ωλεώαστρων συνδυάζει ελιές ποικιλίας Κορωνέικης με καρύδια, μάραθο, ρίγανη και δεντρολίβανο και είναι ένα αρωματικό ελαιόλαδο πλούσιο σε ωμέγα 3, 6, 9 λιπαρά οξέα που κρίθηκε ως το καλύτερο ελαιόλαδο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Terraolivo.

Σε μόλις 5 έτη, τα ελαιόλαδα και οι ελιές των βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου έχουν συγκεντρώσει 85 διεθνείς βραβεύσεις (και συνεχίζουν) σε παγκόσμιους διαγωνισμούς γευσιγνωσίας υψηλού κύρους όπως ο New York International Olive Oil Competition (NYIOOC), ο Los Angeles IOOC, ο Premio BIOL Italy, ο Terraolivo, ο ITQI, ο EVOOIOOC (πρώην Domina IOOC), ο  Olive Japan, ο Japan Olive Oil Prize (JOOP), και τα Great Taste Awards. Το 2015 κατατάχθηκαν ανάμεσα στις 100 καλύτερες εταιρείες ελαιολάδου στον κόσμο.

Παράλληλα με τις βραβεύσεις για την υπέροχη γεύση, τα προιόντα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου έχουν διακριθεί και στον διαγωνισμό Aristoleo High Phenolic Awards και στον Olympia Health and Nutrition Awards για τα ελαιόλαδα με υψηλά φαινολικά συστατικά και για τις ελιές.

Επίσης, τα προιόντα τους συμμετέχουν σε έρευνες που μελετούν τις επιδράσεις της κατανάλωσης υψηλών φαινολικών ελαιολάδων και ελιών στην υγεία.

Όπως αναφέρει η Marilyn Harding στην Huffington Post, ο Δρ. Προκόπιος Μαγιάτης και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακάλυψαν ότι οι ελιές των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου περιέχουν πέντε φορές περισσότερα υγειοπροστατευτικά συστατικά (φαινόλες) όπως τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη από τον μέσο όρο – περισσότερο από κάθε άλλο τύπο ελιάς που έχει αναλυθεί στο εργαστήριο. Η Δρ. Μάρθα Σπυριδούλα Κατσαρού ανέφερε τα αποτελέσματα μιας τέτοιας μελέτης: καταναλώνοντας 5 μόνο από αυτές τις ελιές ημερησίως, η βελτίωση στο λιπιδαιμικό προφίλ είναι τόση ώστε ‘ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της πιθανότητας καρδιαγγειακών νόσων.’

Επιπλέον, λόγω των υψηλών φαινολικών συστατικών του, το βιολογικό ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου συμμετέχει στην έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard “Feeding Americas Bravest” που μελετά την επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στους πυροσβέστες στην Αμερική. Οι πυροσβέστες, που έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με τα εγκαύματα ή την εισπνοή καπνού, ο επιστήμονας του Harvard Στέφανος Κάλης προσπαθεί να εμποδίσει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και να βελτιώσει την υγεία τους, συμπεριλαμβάνοντας στην μελέτη 1000 εθελοντές πυροσβέστες στο κέντρο της Αμερικής και συστήνοντας τους την παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η Μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου του στήθους, διαβήτη, άνοιας και κατάθλιψης.

Η οικογένεια Σακελλαρόπουλου ελπίζει ότι οι δωρεές του ελαιόλαδου και των ελιών στις επιστημονικές έρευνες μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της υγείας των συμμετεχόντων, βοηθώντας να βελτιωθεί η γνώση των επιστημόνων σε ότι αφορά στους τρόπους με τους οποίους μπορεί το ελαιόλαδο και οι ελιές να κάνουν τους ανθρώπους παγκοσμίως πιο υγιείς. Η μεγάλη λίστα βραβεύσεων τους για την ποιότητα και τη γεύση υποδεικνύει ότι τα προϊόντα τους μπορούν επίσης να κάνουν τους ανθρώπους πιο χαρούμενους.

Πηγή : GreekLiquidGold.com