Τριπλή βράβευση ελαιολάδων - OLYMPIA HEALTH & NUTRITION AWARDS 2019

OLYMPIA AWARDS 2019 bronze ελαιόλαδο φαινόλες
ΤΡΙΠΛΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ ΜΑΣ ΣΤΑ OLYMPIA HEALTH & NUTRITION AWARDS 2019

Στις 12 Μαΐου 2019 , στην Παλαιά Βουλή, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των  βραβείων ελαιολάδου OLYMPIA Ηealth & Νutrition Αwards 2019.

Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό World  Olive Center for Health βράβευσε τους παραγωγούς που κατάφεραν να παράξουν ελαιόλαδο που πληροί τις προυποθέσεις του κανονισμού 432 / 2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς αποκτά ισχυρισμό υγείας.

Ο εν λόγω Ευρωπαϊκός κανονισμός αναφέρει ότι περισσότερα απο mg παραγώγων τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης ημερησίως, προερχόμενα από ελαιόλαδα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος. Σημειώνεται ότι στις ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη που περιέχονται κυρίως σε ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας, έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται φαινόλες και τα ελαιόλαδα που τις περιέχουν ονομάζονται υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα ή υγειοπροστατευτικά ελαιόλαδα.

Τα βραβεία Olympia 2019 απονεμήθηκαν σε όσους παραγωγούς κατάφεραν να παράξουν τουλάχιστον ένα δείγμα με ισχυρισμό υγείας την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2018-2019, ενώ οι συμμετοχές αφορούσαν ελαιόλαδα απο πολλές χώρες.

Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φαινολικά συστατικά των βιολογικών ελαιολάδων τους τιμήθηκαν για 4η συνεχόμενη χρονιά με 

3 Χάλκινα βραβεία OLYMPIA Ηealth & Νutrition Αwards 2019

Ταβιολογικά ελαιόλαδα από τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου περιέχουν 7,1 έως 7,9 mg φαινολικών ουσιών και μόλις μια μικρή ποσότητα 20 γραμμαρίων ελαιολάδου ημερησίως , περιέχει περισσότερες φαινόλες από το όριο του Ε.Κ. 432 /2012.

Τα ελαιόλαδα που βραβεύτηκαν είναι το Φυλλικόν Πρωτέλαιο, το άθερμο Αγουρέλαιο και το Αρμονία, ενώ και τα 3 ελαιόλαδα ανήκουν στην κατηγορία των βιολογικών εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων.

Ταυτόχρονα την τελετή απονομής τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (HarvardUniversity of California κλπ) ενώ έγιναν  σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την πρόοδο μελετών που είναι σε εξέλιξη στο θέμα ελαιόλαδο και υγεία.

Αποτελεί μεγάλη τιμή μας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η επιβεβαίωση από την επιστημονική κοινότητα της ωφελιμότητας των βιολογικών ελαιολάδων μας στην ανθρώπινη υγεία, ενώ η συγκεκριμένη βράβευση  συμπληρώνει τα 99 διεθνή βραβεία  για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου.