Μαθαίνοντας την Μεσογειακή Διατροφή στους πιο γεναίους της Αμερικής

Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ παροτρύνει τους πυροσβέστες στην Αμερική να στραφούν σε μεσογειακό στιλ φαγητού για να αποφύγουν καρδιακές προσβολές

Αγχωτικές συνθήκες εργασίας, υψηλή αδρεναλίνη και κίνδυνος. Αυτά είναι μερικά κοινά χαρακτηριστικά της καθημερινής ζωής των πυροσβεστών όταν είναι στο καθήκον, αλλά αποδεικνύεται ότι οι φλόγες και οι αναθυμιάσεις δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα τους.

Οι πιθανότητες για τους πυροσβέστες να υποστούν καρδιακή προσβολή αυξάνονται από δέκα φορές σε εκατό φορές όταν βρίσκονται στο πεδίο, από ό, τι όταν βρίσκονται στο σταθμό.- Stefanos Kales, Harvard University

Στην Αμερική, έχει διαπιστωθεί ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτων κατά την εργασία στους πυροσβέστες και δεν έχουν θεσπιστεί στρατηγικές για την ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής. Ο Stefanos Kales, καθηγητής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, θέλει να ανοίξει ένα ασφαλέστερο δρόμο για τους πυροσβέστες αλλάζοντας την διατροφική τους κουλτούρα, ώστε προσαρμοστεί στις διατροφικές αρχές των χωρών που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, με το ελαιόλαδο ως βασικό συστατικό.

«Μερικοί πυροσβέστες και οι οικογένειές τους χρησιμοποιούσαν ήδη ελαιόλαδο, πολλοί δεν το έκαναν», δήλωσε ο Kales στην Olive Oil Times. «Εκτιμούν πραγματικά το ελαιόλαδο, ωστόσο, άλλα είδη όπως οι ελληνικές ελιές δεν ήταν μεγάλες επιτυχίες. Αυτό φαίνεται να είναι θέμα του τι συνηθίζουν οι άνθρωποι να τρώνε και όχι αν θέλουν να δοκιμάσουν », εξήγησε.

kalesΟ Kales κατάγεται από ελληνική οικογένεια που μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 100 χρόνια πριν.

«Στην Ελλάδα, η κατανάλωση ελαιολάδου ανά άτομο είναι διπλάσια από ό, τι στην Ιταλία ή την Ισπανία», είπε. «Βάζουμε κυριολεκτικά το φαγητό μας σε ελαιόλαδο. Έχουμε επίσης στραγγιστό γιαούρτι και επιτραπέζιες ελιές οι οποίες, αν παρασκευαστούν με τον παραδοσιακό τρόπο, είναι superfood. "

Ακολουθεί συνεχώς τη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζει ότι η γιαγιά του ήταν το πιο επιδραστικό άτομο στη διαμόρφωση του καθημερινού του μενού.

«Δεν είχε μορφωθεί, αλλά είχε κοινή λογική και είχε κατείχε την τέχνη της παραδοσιακής μαγειρικής», είπε. «Οι γονείς μου δελεάστηκαν από τη διατροφική τάση της εποχής που αντιμετώπιζε τα καλά και κακά λιπαρά τα ίδια και προώθησε διατροφικά προϊόντα, ενώ η γιαγιά μου επέμενε να χρησιμοποιήσει ελαιόλαδο, να συλλέξει άγρια ​​λαχανικά και να τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει πίτες για εμάς».

Όταν βρισκόταν ακόμη στο κολέγιο το 1992, ο Kales ανέλαβε το καθήκον να παρακολουθήσει ιατρικά μια ομάδα , η οποία αποτελούνταν από ειδικά εκπαιδευμένους πυροσβέστες για την αντιμετώπιση επικίνδυνων χημικών υλικών.

Σύντομα συνειδητοποίησε ότι τα μέλη της ομάδας δεν ήταν κατάλληλα για τη δουλειά τους - όχι επειδή δεν είχαν εκπαιδευτεί σωστά - αλλά λόγω των διατροφικών τους συνηθειών. Πολλοί ήταν παχύσαρκοι και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν φαίνονταν καλά.

«Ένα από αυτά ζύγιζε σχεδόν 200 κιλά, ένα άλλο είχε εξαιρετικά υψηλά τριγλυκερίδια. Έπρεπε να κάνουμε κάτι », θυμάται ο Kales.

«Σέβομαι απόλυτα τους πυροσβέστες ως επαγγελματίες. Ωστόσο, περίπου το 35 έως 40 τοις εκατό των πυροσβεστών δεν ασκούνται ή δεν κάνουν κανένα άθλημα, και οι μισοί από τους εθελοντές ήταν υπέρβαροι », είπε. «Οι πιθανότητες για τους πυροσβέστες να υποστούν καρδιακή προσβολή αυξάνεται από δέκα φορές σε εκατό φορές όταν βρίσκονται στο πεδίο, σε σχέση με όταν βρίσκονται στο σταθμό.»

Ο Kales συνεργάζεται με πυροσβέστες εδώ και 25 χρόνια, παράλληλα με τα άλλα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και διδάσκοντας στο πανεπιστήμιο. Ήρθε με μια πρωτοποριακή προσέγγιση για να βοηθήσει τους πυροσβέστες της Ινδιανάπολης να αποδώσουν καλύτερα στο γήπεδο και να αντέξουν τους κινδύνους κατά την εργασία.

Οι πυροσβέστες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μια ομάδα έλαβε συστάσεις για τη διατροφή με βάση τη μεσογειακή διατροφή, ενώ οι άλλες συνέχισαν να διατηρούν τις διατροφικές συνήθειες αμετάβλητες. Στη συνέχεια, οι ομάδες θα αλλάξουν ρόλους και διατροφική ρουτίνα.

«Το 2015 λάβαμε κρατική ενίσχυση ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων και ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα με τους πυροσβέστες της Ινδιανάπολης», είπε για το εγχείρημά του. «Περίπου 350 πυροσβέστες εγγράφηκαν και παραμένουν στη μελέτη της Ινδιανάπολης. Οι μισοί απο αυτούς είδαν για πρώτη φορά το εκπαιδευτικό υλικό και τον ιστότοπο του προγράμματος μας πριν από ένα χρόνο. Έλαβαν επίσης μερικά δωρεάν δείγματα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και άλλων βασικών μεσογειακών τροφίμων σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια του έτους. "

Το έργο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο για τον Kales και την ομάδα του. «Με 44 πυροσβεστικούς σταθμούς που διανέμονται σε όλη την πόλη της Ινδιανάπολης, είναι δύσκολο να παρέχουμε προσωπική εκπαίδευση και αλληλεπίδραση. Έτσι, βασιστήκαμε σε έναν συμμετέχοντα ιστότοπο που παρέχει πληροφορίες, συνταγές, βίντεο κ.λπ. », είπε.

«Όταν βρίσκονται στην φάση της παρέμβασης, οι πυροσβέστες λαμβάνουν επίσης κουπόνια μηνιαίως για υγιεινά τρόφιμα σε μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η άλλη ομάδα πυροσβεστών προχώρησε ένα χρόνο χωρίς αλλαγές και τώρα εισέρχονται στη φάση παρέμβασης. Τα σχόλια που λαμβάνουμε είναι πως ανυπομονούν να δοκιμάσουν. Ο χρόνος θα δείξει πόσο καλά πηγαίνει. "

Το έργο είναι ακόμη σε εξέλιξη και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει δύο χρόνια. «Μπαίνουμε τώρα στο 13ο μήνα από τους 24 . Πρέπει να περιμένουμε την πλήρη συλλογή δεδομένων και αναλύσεις για να δούμε πόσο αποτελεσματικοί ήμασταν στο να πείσουμε τους ανθρώπους
να χρησιμοποιήσουν το ελαιόλαδο ή να χρησιμοποιούν περισσότερο ελαιόλαδο εάν ήταν ήδη καταναλωτές », εξήγησε ο Kales. Στο τέλος του έργου, τα δεδομένα που συλλέγονται θα αναλυθούν για να δείξουν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων πυροσβεστών όσον αφορά τις προτιμήσεις διατροφής και τη φυσική κατάσταση.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση της Dietary Guidelines Advisory Commitee του 2015, η μεσογειακή διατροφή είναι αποδεκτή και συνιστάται ως υγιεινή διατροφή για τους Αμερικανούς. Η δουλειά του Kales και της ομάδας του είναι μία από τις λίγες που εξετάζουν αποτελεσματικές εφαρμογές της διατροφής σε πραγματικό περιβάλλον και, εκτός από τη βοήθεια στους πυροσβέστες, θα παρέχει τη βάση για παρεμβάσεις σε άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί.

 

Πηγή: oliveoiltimes.com