Βαλσαμέλαιο: Όχι μόνο για την κατάθλιψη

βαλσαμέλαιο σπαθόλαδο ιδιότητες βαλσαμόλαδο

Το να βρεθείς εκεί που αναπτύσεται το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum) είναι σαν να ανακαλύπτεις μια ακτίνα ηλιοφάνειας. Τα έντονα φωτεινά, χαρούμενα κίτρινα λουλούδια υπαινίσσονται τη γνωστή χρήση αυτού του φυτού για την ανακούφιση αυτών που πάσχουν από κατάθλιψη. Ωστόσο, αυτά τα χαρούμενα λουλούδια έχουν πολλές περισσότερες φυτικές δράσεις και χρήσεις από ό, τι οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε! Οι παραδοσιακές χρήσεις και τα οφέλη του βαλσαμόχορτου είναι πολλές - αυτό το φυτό δεν είναι μόνο για κατάθλιψη! Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό στους βοτανολόγους ως ένα θαυμάσιο βότανο που καταπραϋνει το σώμα με πολλούς τρόπους!

Τα λουλούδια με τα πέντε πέταλα έχουν ένα υπέροχο, έντονο κίτρινο που όταν συνθλίβονται απελευθερώνουν ένα κοκκινωπό λάδι. Και όταν το φρέσκο χόρτο του Αγίου Ιωάννη μετατρέπεται σε έλαιο ή βάμμα, το εκχύλισμα μετατρέπεται σε ένα όμορφο κόκκινο χρώμα. Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτού του φυτού είναι τα φύλλα του. Όταν κρατιέται στο φως του ήλιου, μικρές κουκίδες φωτός λάμπουν στα φύλλα δίνοντας την εμφάνιση μικροσκοπικών τρυπών, εξ ου και το είδος ονομάζεται "perforatum" (εκ του perforated που μεταφράζεται ως διάτρητος).

Ένας πραγματικός σύμμαχος

Αυτό το καταπληκτικό φυτό είναι τονωτικό νεύρων με εμβέλεια πέρα από την κατάθλιψη και παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε ως φυτό για το νευρικό σύστημα πολύ πριν από τις πρόσφατες έρευνες που διερευνούν τη χρήση του για την κατάθλιψη. Το βαλσαμόχορτο χρησιμοποιήθηκε ως τροφοτονωτικό του νευρικού συστήματος που δρα ως τονωτικό για να ισορροπήσει βαθιά και να θρέψει το νευρικό σύστημα αποκαθιστώντας την υγεία (LaLuzerne, 2013).

Αυτό το όμορφο βότανο βοηθά σε πολλά θέματα του νευρικού συστήματος και χρησιμοποιείται από βοτανολόγους για την ανακούφιση του άγχους, της έντασης, των νευραλγιών, της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής και, πράγματι, της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης. Πέρα από τη συναισθηματική υποστήριξη, το βαλσαμόχορτο χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση της σωματικής έντασης και του πόνου.

Παυσίπονο

«Όταν εμπλέκονται τραυματισμοί στα νεύρα, είναι συχνά από τα πιο ευεργετικά και ευρέως δραστικά βότανα που διατίθενται. Είναι κατάλληλο για καταστάσεις που κυμαίνονται από ισχιαλγία έως ατροφία του νευρικού ιστού, και επίσης ανακουφίζει συχνά τον πόνο των πιασμένων μυών»(McDonald, nd., para. 26).

Πολλοί βοτανολόγοι στρέφονται στο βαλσαμόχορτο για να ανακουφίσουντον πόνο. Η βοτανολόγος Mary Bove εξηγεί ότι «Το βαλσαμόχορτο είναι γνωστό ότι βοηθά στη μείωση του πόνου» τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά (LaLuzerne, 2013). Ενδείκνυται για τραύμα ή βλάβη στο νευρικό σύστημα είτε μέσω τραυματισμού είτε από ιογενή λοίμωξη, και είναι το "εργαλείο" του βοτανολόγου που αντιμετωπίζει οδυνηρά προβλήματα όπως νευραλγίες, ισχιαλγία, παράλυση του Bell, τραύμα κεφαλής και σπονδυλικής στήλης, νεύρα, μετά από χειρουργική επέμβαση ή οδοντιατρική εργασία, καθώς και τραυματισμούς σε οποιαδήποτε περιοχή πλούσια σε νευρικές απολήξεις (Winston, 2007; LaLuzerne, 2013; McIntyre, 1996).

Η ικανότητα του βαλσαμόχορτου να βοηθά στην ανακούφιση των νεύρων σε συνδυασμό με τις αντιιικές του δράσεις καθιστούν αυτό το φυτό έναν υπέροχο σύμμαχο για όσους αντιμετωπίζουν τον πόνο του έρπη ζωστήρα καθώς και τις λοιμώξεις από έρπητα. Στην πραγματικότητα, η βοτανολόγος Susun Weed εξηγεί ότι βρίσκει το βαλσαμόχορτυο να είναι «ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιιικά φυτά με τα οποία έχω δουλέψει ποτέ αλλά επικεντρώνεται ιδιαίτερα στα νεύρα» και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν υπάρχει «ιός στα νεύρα "(LaLuzerne, 2013).

Ως αντισπασμωδικό, το βαλσαμόχορτο βοηθά στη χαλάρωση των μυϊκών σπασμών, συμπεριλαμβανομένων των σπασμών στους πνεύμονες, του παχέος εντέρου και του αναπαραγωγικού σωλήνα. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση του πόνου των πεπτικών σπασμών και των εμμηνορροϊκών κραμπών, καθώς και στην ανακούφιση του σπασμωδικού βήχα. Επίσης, μπορείτε να στραφείτε στο βαλσαμόχορτο όταν οι μύες πονάνε από υπερβολική άσκηση καθώς μπορεί να χαλαρώσει τον ώμο, το λαιμό και τον πόνο στην πλάτη (LaLuzerne, 2013).

βαλσαμέλαιο

Καταπραϋντικές τοπικές χρήσεις

Η ικανότητα του βαλσαμόχορτου να καταπραΰνει τα νεύρα είναι αγαπητή από τους βοτανολόγους που χρησιμοποιούν το φρέσκο φυτικό λάδι του βαλσαμόχορτου (βαλσαμόλαδο - βαλσαμέλαιο) τοπικά για να ανακουφίσουν τον πόνο των νεύρων. Η βοτανολόγος Rosemary Gladstar εξηγεί ότι αυτό το βότανο «χρησιμοποιείται κυρίως ως θεραπεία για βλάβες στα νευρικά άκρα» (Gladstar, 2001, p. 360)

Ο Michael Moore εξηγεί ότι το βαλσαμόχορτο ωφελεί το δέρμα κατά την επιδιόρθωση τραυμάτων «καθώς διεγείρει την την αναγέννηση των τριχοειδών αγγείων, καθώς επίσης έχει σημαντικά αντιβακτηριακά αποτελέσματα» (Moore, 1993, p. 155). Το βαλσαμέλαιο - βαλσαμόλαδο χρησιμοποιείται από τους βοτανολόγους ως αντιφλεγμονώδες που βοηθά στην επιτάχυνση της επούλωσης και καταπραΰνει τον πόνο εγκαυμάτων, κοψίματος, πληγών, τσιμπήματος εντόμων, ακόμη και κιρσών όπως αιμορροΐδες, καθώς και μώλωπες, ή μυϊκούς πόνους (McIntyre, 1996; Winston, 2007). Είναι επίσης υπέροχο ως αντιικό και αναλγητικό για σταγόνες αυτιών (LaLuzerne, 2013).

Ενισχύει την έδρα της προσωπικής δύναμης

Ο βοτανολόγος Matthew Wood εξηγεί ότι το βάλσαμο έχει «μια ιδιαίτερη σχέση με το ηλιακό πλέγμα και τα νεύρα της πέψης» και «ενισχύει τη δράση του ηλιακού πλέγματος» (Wood, 1997, p. 313). Και πράγματι διαπιστώνουμε ότι το βαλσαμόχορτο ωφελεί και υποστηρίζει τα όργανα που αντιστοιχούν στο ηλιακό πλέγμα ή στην τρίτη περιοχή τσάκρα όπως το συκώτι και η χοληδόχος κύστη, το πεπτικό σύστημα και τα νεφρά. Αυτή η τάση «θα βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής κατάστασης ολόκληρου του σώματος καθώς τονώνει τα ζωτικά οργάνα» (Adelmann, αριθ., Παρ. 13).

Εδώ η παραδοσιακή χρήση μας φέρνει ακόμη μια εικόνα! Οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούσαν το βαλσαμόχορτο για να βοηθήσουν το συκώτι τόσο ως τονωτικό όσο και ως χολαγωγό βοηθώντας στην τόνωση της ροής της χολής βοηθώντας στην πέψη και αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών (Bergner, 2001) Επιπλέον, η στυπτικότητα και οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του βοηθούν επίσης στην εξισορρόπηση του πεπτικού συστήματος κατά τη διάρκεια γαστρεντερικής διαταραχής, όπως διάρροια και δυσεντερία (McIntyre, 1996).

Αυτό το καταπληκτικό φυτό εμφανίζει επίσης διουρητική δράση που βοηθά στην προώθηση της απομάκρυνσης των απορριμμάτων και των υγρών, ενώ ταυτόχρονα επιδεικνύει τονωτική επίδραση στο ουροποιητικό σύστημα, διευκολύνοντας την ακράτεια και ακόμη και βοηθώντας στην νυχτερινή ενούρηση των παιδιών (McIntyre, 1996).

Yποστηρίζει το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό σύστημα

Μπορεί να εκπλαγείτε όταν διαπιστώνετε ότι τα οφέλη του σπαθόχορτου επεκτείνονται ακόμη και στο ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα. Ως αντιιικό, αποχρεμπτικό και αντιφλεγμονώδες, το σπαθόχορτο είναι υπέροχο για καταπραϋντική δυσφορία κατά τη διάρκεια της ασθένειας και βοηθά στην καταπολέμηση της λοίμωξης (McIntyre, 1996). Σκεφτείτε το όταν αντιμετωπίζετε ασθένειες που προκαλούνται από ιούς όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη!

Ένας σύμμαχος των γυναικών

Το σπαθόχορτο μπορεί να είναι ένα χρήσιμο βότανο κατά τη διάρκεια της εμμηνοπαυσιακής μετάβασης για να καταπραΰνει τη συναισθηματική αναταραχή (McIntyre, 1996). Στην πραγματικότητα θεωρείται «ιδιαίτερα κατάλληλο για χρήση όταν οι εμμηνοπαυσιακές αλλαγές προκαλούν ευερεθιστότητα και άγχος» (Hoffmann, 2003).

Ενώ αυτό το υπέροχο φυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για τις γυναίκες που μεταβαίνουν στο επόμενο στάδιο της ζωής, είναι επίσης χρήσιμο όταν εμείς, ως γυναίκες, είμαστε στα δύσκολα. Οι ιδιότητες ανακούφισης του πόνου του σπαθόχορτου, μαζί με την ικανότητά του να βοηθά στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος το καθιστά χρήσιμο κατά τις περιόδους που διανύουμε προεμμηνορροϊκό συνδρομο ή επώδυνη εμμήνο ρύση (McIntyre, 1996). Η μαία και βοτανολόγος Ruth Trickey εξηγεί ότι το βαλσαμόχορτο «ενδείκνυται σε συνθήκες όπου η εξάντληση και η ένταση συνδυάζονται - κάτι κοινό σε γυναίκες που παρουσιάζουν ορμονικά προβλήματα» (Trickey, 1998, σ. 360).

βαλσαμέλαιο σπαθόλαδο st johns wort oil

Ευτυχείς Συνδυασμοί και Χρήσεις

Το βαλσαμόχορτο συνδυάζεται καλά με ποικίλα βότανα ανάλογα με το πώς θέλετε να απολαύσετε την υπέροχη βοήθεια που προσφέρει αυτό το βότανο. Ανακατέψτε αυτό το υπέροχο βότανο με άλλα φυτά για να δημιουργήσετε βάμματα, τσάγια, λάδια και αλοιφές!

  • Χαμομήλι: για νευρικό στομάχι που προκαλείται από άγχος ή κατά τη διάρκεια συναισθηματικής αναταραχής ειδικά στους νέους (Gladstar, 1999) 
  • Βάλσαμο λεμονιού: για εποχική συναισθηματική διαταραχή ή κατάθλιψη (Winston, 2007; Gladstar, 1999) 
  • Λουλούδι του πάθους (πασιφλορά): σε περιόδους άγχους και στρες(Gladstar, 1999) 
  • Λυκίσκος & Βαλεριάνα: για προβλήματα ύπνου (Gladstar, 1999) 
  • Μπουμπούκια λεύκας & Άρνικα: για τοπική χρήση (Moore, 1993) 
  • Σκόρδο & Φλόμο: προσθέστε στο λάδι του αυτιού για να βοηθήσετε με λοιμώξεις και πόνο.

Ποιο βάλσαμο; Φρέσκο ή αποξηραμένο;

Οι περισσότεροι βοτανολόγοι θα συμφωνήσουν ότι οι καλύτερες συνθέσεις με βαλσαμόχορτο γίνονται από το φρέσκο φυτό. Η έρευνα για την απομόνωση των δραστικών συστατικών αυτού του φυτού ήταν ασαφής και οι περισσότεροι βοτανολόγοι συμφωνούν ότι παρασκευάσματα όπως βάμματα και εγχυμένα έλαια που παρασκευάζονται από τη φρέσκια μορφή αυτού του φυτού είναι ανώτερα από οτιδήποτε μπορείτε να βρείτε σε στεγνή μορφή στα παντοπωλεία. (Gladstar, 2001).

Το βάμμα που παρασκευάζεται από φρέσκες ανθισμένες κορυφές (1: 2 ή 1: 5) μπορεί να ληφθεί σε δόσεις των 40 έως 60 σταγόνων 3 έως 4 φορές την ημέρα (Winston, 2007).

Εάν εργάζεστε με το αποξηραμένο βότανο, το τσάι μπορεί να παρασκευαστεί με 2 έως 3 κουταλάκια του γλυκού βότανο ανά φλιτζάνι νερό σε ένα κλειστό σκεύος για 30 λεπτά. Σουρώστε και πιείτε έως και 2 φλιτζάνια κατά την διάρκεια της ημέρας (Winston, 2007).

Εκ του ασφαλούς

Έχουν προκύψει από τη χρήση του βαλσαμόχορτου και κάποια θέματα. Όπως συζητήθηκε παραπάνω, αυτό το φυτό διεγείρει την αποτοξίνωση του ήπατος και, ως εκ τούτου, θα μειώσει τον χρόνο κάθαρσης για ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα, οπότε συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας προτού πάρετε το βάλσαμο σε συνδυασμό με συνταγογραφούμενα φάρμακα (Winston, 2007). Το βαλσαμόχορτο ενδέχεται να προκαλέσει φωτοευαισθησία και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς την καθοδήγηση ιατρού.

Οι χρήσεις και τα οφέλη του σπαθόχορτου είναι πολλές - τι θεσπαίσιο δώρο είναι αυτό το χαρούμενο, ηλιόλουστο φυτό για εμάς!

 

Πηγή: https://theherbalacademy.com/st-johns-wort-not-just-depression/