Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι καταλληλότερο για τηγάνισμα

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αβλαβώς μέχρι και 8 ώρες ενώ τα σπορέλαια παράγουν πάνω από 30 τοξικές ουσίες

Επιστημονική συγκριτική μελέτη για την καταλληλλοτητα διαφόρων λαδιών στο τηγανισμα επεδειξη ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει αλλοιώνεται λιγότερο και με αργότερο ρυθμό κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος και παράγει λιγότερες τοξικές ουσίες σε σχέση με τα σπορελαια που κυκλοφορουν στο εμπόριο.

ελαιόλαδο τηγάνισμα καταλληλότεροΑυτό διαπιστωθηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Χαέν Ισπανίας και του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Πόρτο η οποια συνέκρινε την αντίδραση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, του αραχιδέλαιου και του λαδιού κανόλας (ένας είδος ελαιοκράμβης) στην αύξηση της θερμοκρασίας κατά το τηγάνισμα. Τα λάδια διατηρήθηκαν ζεστά για ώρες και ανά διαστήματα χρησιμοποιούνταν για τηγάνισμα. Μετά από κάθε τηγάνισμα οι ερευνητές ανέλυαν κάθε δείγμα με σκοπό να εντοπίσουν τις ουσίες που προκλήθηκαν από την αύξηση της θερμοκρασίας και θα μπορούσαν να θεωρηθούν επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Έτσι, εντοπίστηκαν πάνω από 30 τοξικές ουσίες.


Η Lucía Molina που υπογράφει άρθρο σχετικά με τις τοξικές ουσίες κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Oil Chemists Society, δήλωσε πως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι το καταλληλότερο για τηγάνισμα, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και 8 ώρες χωρίς να εμφανίσει μεγάλο αριθμό τοξικών ουσιών. Επιπλέον, σημειωσε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υπερτερεί των υπολοίπων λαδιών λόγω του μεγάλου αριθμού μονοακόρεστων και του χαμηλου αριθμού πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που διαθέτει. Επι πλεον η Lucía Molina υπογραμμιζει ότι «το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ακόμα και μετά το τηγάνισμα είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό και εχει σημαντικη διατροφική αξία».

 

Πηγή: sedik.gr