Μελέτη: Η ελαιοκανθάλη ρυθμίζει τις ανωμαλίες στους υποδοχείς που είναι υπεύθυνοι για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Alzheimers Αλτσχάιμερ ελαιόλαδο ελαιοκανθάλη

Η χρήση θεραπειών με βάση την ελαιοκανθάλη για τη νόσο του Αλτσχάιμερ ερευνάται συνεχώς, με τα πιο πρόσφατα ευρήματα από μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα-Μονρό.

Η πολυφαινόλη αυτή, η οποία δίνει στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τη χαρακτηριστική αίσθηση καψίματος του λαιμού, έχει ήδη αποδειχθεί πολλά υποσχόμενη σε θεραπείες για ορισμένους τύπους καρκίνου και άνοιας.

Η διαμόρφωση (ρύθμιση) του C3AR1 μέσω της ελαιοκανθάλης είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα που θα κατευθύνει μελλοντικές μελέτες για την ελαιοκανθάλη ως ένα πιθανό nutraceutical (φαρμακοτρόφιμο) για την πρόληψη και τη ρύθμιση των νευροεκφυλιστικών καταστάσεων προ της νόσου του Alzheimer.
- Khalid El Sayed, ερευνητής ελαιοκανθάλης, Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα-Μονρό

Η νόσος Alzheimer, η οποία είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, οδηγεί σε μη αναστρέψιμο και προοδευτικό εκφυλισμό των εγκεφαλικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της προσωπικότητας, της γνωστικής λειτουργίας και άλλων ζωτικών λειτουργιών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έξι εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτός ο αριθμός προβλέπεται να αυξηθεί στα 13 εκατομμύρια μέχρι το 2050 σύμφωνα με την Ένωση για τη νόσο Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η τελευταία έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, διερεύνησε την αλληλεπίδραση μεταξύ της ελαιοκανθάλης και του συμπληρωματικού πεπτιδίου C3a υποδοχέα 1 (C3AR1), ο οποίος εμπλέκεται επίσης σε άλλους τύπους νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

«Το συμπληρωματικό σύστημα είναι ένα σημαντικό στοιχείο του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο ενισχύει τα αντισώματα και τα φαγοκυτταρικά κύτταρα για να καθαρίσουν τα κατεστραμμένα κύτταρα και τα παθογόνα μικρόβια», δήλωσε ο Khalid El Sayed, καθηγητής φαρμακευτικών και τοξικολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Louisiana-Monroe και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Το C3AR1 είναι ένας ρυθμιστικός κόμβος στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, ο υποδοχέας υπερλειτουργεί, προάγοντας τη φλεγμονή και βλάπτοντας τη λειτουργία του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο υποδοχέας συμπεριφέρεται παρόμοια και σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές είπαν ότι η απενεργοποίηση του υποδοχέα οδηγεί σε μείωση της παθολογίας tau, η οποία είναι βασικό στοιχείο στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ως εκ τούτου, «η διαμόρφωση (ρύθμιση) του C3AR1 μέσω της ελαιοκανθάλης είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα που θα κατευθύνει μελλοντικές μελέτες για την ελαιοκανθάλη ως ένα πιθανό nutraceutical (φαρμακοτρόφιμο) για την πρόληψη και τη ρύθμιση των νευροεκφυλιστικών καταστάσεων προ της νόσου του Alzheimer.», είπε ο El Sayed.

Ο κύριος στόχος της έρευνας ήταν ο εντοπισμός νέων από του στόματος σκευασμάτων που θα μπορούσαν σύντομα να καταστήσουν την ελαιοκανθάλη βιώσιμη θεραπεία για τη νόσο.

«Η ελαιοκανθάλη είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της πικρής, ερεθιστικής γεύσης στο φάρυγγα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου», είπε ο El Sayed. «Έχει ένα είδος πολύ αντιδραστικών ομάδων αλδεΰδης, που προκαλούν υψηλή χημική και μεταβολική αστάθεια».

«Αυτές είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν χρησιμοποιηθεί η ελαιοκανθάλη σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους», πρόσθεσε. «Αναπτύξαμε νέα σκευάσματα που κάλυπταν τις ανεπιθύμητες γευστικές συμπεριφορές και διατήρησαν τη χημική ακεραιότητα».

Σύμφωνα με τον El Sayed, η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης γνωστικών ασθενειών στα μεσογειακά έθνη, σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς πληθυσμούς.

«Έχει αναφερθεί ότι η ελαιοκανθάλη παρουσιάζει πολλά υποσχόμενες δραστηριότητες ενάντια στους δείκτες νευροεκφυλιστικών προσβολών που οδηγούν σε γνωστικές ασθένειες in vitro και σε ζωικά μοντέλα», είπε.

«Το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε φαινολικές ουσίες [ιδιαίτερα σε ελαιοκανθάλη] έχει δείξει πολλά υποσχόμενη προστατευτική δράση έναντι πρώιμων παθολογιών των αμυλοειδών που οδηγούν στη νόσο του Αλτσχάιμερ», πρόσθεσε.

Η έρευνα βασίστηκε σε ποντίκια 5xFAD, ένα πρότυπο στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ. Τα δύο νέα από του στόματος σκευάσματα που βρέθηκαν από τους ερευνητές «διατήρησαν την κατασταλτική δραστηριότητα της παθογένεσης του αμυλοειδούς μειώνοντας τη συσσώρευση β-αμυλοειδούς στους εγκεφάλους των ποντικών», αναφέρει η μελέτη.

Τα νέα σκευάσματα, εξήγησαν οι ερευνητές, «βελτίωσαν σημαντικά τις φαρμακοδυναμικές επιδράσεις σε ζωικά μοντέλα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Προκειμένου τα δύο νέα συμπληρώματα να φτάσουν στην αγορά, ο El Sayed είπε ότι «η ελαιοκανθάλη δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί προκλινικά ως ενιαία οντότητα σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, ώστε να μπορεί να κερδίσει ερευνητική έγκριση νέου φαρμάκου από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων».

«Κατοχυρώσαμε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τα νέα μας σκευάσματα και έχουμε σχέδια να εμπορευματοποιήσουμε τα θρεπτικά και διατροφικά συμπληρώματα ελαιοκανθάλης χρησιμοποιώντας αυτά τα σκευάσματα στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται με προγραμματισμένες προκλινικές εξετάσεις.

«Πρέπει να κατανοήσουμε περισσότερα για την in vivo μεταβολική μοίρα της ελαιοκανθάλης και να επικυρώσουμε τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ασφάλεια χρήσης της, που αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες πριν από τις κλινικές δοκιμές», κατέληξε ο El Sayed.

Πηγή: oliveoiltimes.com (μεταφρασμένο)