Θεραπεία με βάση την ελαιοκανθάλη πολλά υποσχόμενη κατά του επιθετικού τύπου καρκίνου του μαστού

καρκίνος του μαστού ελαιοκανθάλη ελαιόλαδο

Η ελαιοκανθάλη, μια φαινολική ένωση που βρίσκεται στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί να είναι αποτελεσματική ως μέρος στοχευμένης θεραπείας για ασθενείς με τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού (TNBC), σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα-Μονρό.

Αυτή η εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, η οποία ορίζεται από την έλλειψη ανοσοϋποδοχέων ER, PR και HER2, είναι παθολογικά επιθετική με υψηλό κίνδυνο υποτροπής, καθιστώντας τη νόσο δύσκολο να ελεγχθεί.

Αυτή η μελέτη σημαίνει ότι η ελαιοκανθάλη είναι σχεδόν έτοιμη για κλινική δοκιμή σε ανθρώπους ασθενείς και επιζώντες με TNBC.
- Khalid El Sayed, ερευνητής καρκίνου, Πανεπιστήμιο της Louisiana-Monroe 

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι 281.550 νέες περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού θα διαγνωστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, με αποτέλεσμα να σημειώνονται περίπου 44.130 θάνατοι.

Ωστόσο, ο Khalid El Sayed, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής καρκίνου στο πανεπιστήμιο, πιστεύει ότι η ελαιοκανθάλη μπορεί να είναι το κλειδί για την αναστροφή της δυσμενούς πρόγνωσης της νόσου.

Είπε στους Olive Oil Times ότι επιδημιολογικές μελέτες με μεσογειακούς πληθυσμούς που ακολουθούν μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή πλούσια σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού από άλλους ευρωπαϊκούς ή βορειοαμερικανικούς πληθυσμούς. Η παρουσία ελαιοκανθάλης στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να είναι ο λόγος.

«Από το 2011, αναπτύσσουμε την ελαιοκανθάλη ως κατασταλτικό [για το TNBC], η οποία στερείται αποτελεσματικών στοχευμένων θεραπειών, σε αντίθεση με άλλους φαινοτύπους καρκίνου του μαστού», είπε ο El Sayed.

«Το TNBC είναι ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου του μαστού», πρόσθεσε. «Ξεκινήσαμε με την επικύρωση των αποτελεσμάτων σε κυτταροκαλλιέργειες, τον εντοπισμό μοριακών στόχων και την επικύρωση της δραστηριότητας σε μοντέλα ποντικιών».

Η τελευταία μελέτη διερεύνησε την ικανότητα ενός σκευάσματος ελαιοκανθάλης-ξυλιτόλης να καταστέλλει την έναρξη και την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού χρησιμοποιώντας προηγμένα προκλινικά διαγονιδιακά μοντέλα ποντικών.

Πραγματοποιήθηκε σύγκριση σχετικά με τη μοριακή υπογραφή της θεραπείας με ελαιοκανθάλη χρησιμοποιώντας το διαγονιδιακό μοντέλο ποντικού και ένα ξενομόσχευμα προερχόμενο από ανθρώπινο ασθενή, ένα πειραματικό μοντέλο στο οποίο μεταμοσχεύονται ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα σε ποντίκια με ανοσολογική ανεπάρκεια.

Αυτό αποκάλυψε επικαλυπτόμενα επηρεασμένα γονίδια και στα δύο μοντέλα, παρέχοντας ακλόνητα στοιχεία για την ελαιοκανθάλη ως ειδική θεραπεία για επιλεγμένους ασθενείς με TNBC. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το σκεύασμα ελαιοκανθάλης-ξυλιτόλης που χορηγήθηκε είχε ως αποτέλεσμα την καταστολή της ανάπτυξης του όγκου. Παρατηρήθηκαν επίσης δομικές αλλαγές στον όγκο.

Οι διαφορές μεταξύ των προσβεβλημένων γονιδίων εντοπίστηκαν μέσω της γονιδιακής έκφρασης, δείχνοντας μια επικάλυψη μεταξύ μοντέλων όγκου ποντικού και ανθρώπου. Αυτό επέτρεψε στον El Sayed και την ομάδα του να κατανοήσουν καλύτερα τον μοριακό μηχανισμό της ελαιοκανθάλης κατά του καρκίνου και να προβλέψουν τα μελλοντικά κλινικά αποτελέσματα.

Η μελέτη παρείχε περαιτέρω μοριακά και προκλινικά στοιχεία που καταδεικνύουν τη δυνατότητα της ελαιοκανθάλης ως nutraceutical, που μπορεί να εφαρμοστεί στον έλεγχο του TNBC.

Ο El Sayed είπε ότι αυτό βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για κλινικές δοκιμές της ελαιοκανθάλης σε ανθρώπους.

«Η χημική και βιολογική σταθερότητα της ελαιοκανθάλης διατηρήθηκε και η δράση κατά του TNBC επιτεύχθηκε με μοντέλα από πραγματικούς ασθενείς», είπε ο El Sayed. «[Λάβαμε] πληροφορίες σχετικά με τους μοριακούς μηχανισμούς και τις επιδράσεις τους κατά του TNBC στους ανθρώπους, μειώνοντας το χάσμα στις κλινικές επικυρώσεις των αντικαρκινικών επιδράσεων των φαινολικών ουσιών του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου».

«Αυτή η μελέτη σημαίνει ότι η ελαιοκανθάλη είναι σχεδόν έτοιμη για κλινική δοκιμή σε ανθρώπους ασθενείς και επιζώντες με TNBC», πρόσθεσε. «Σκοπεύουμε να διαγωνιστούμε για τη χρηματοδότηση Φάσης ΙΙ [από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου] φέτος, κάτι που θα μας φέρει αρκετά βήματα μπροστά για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους».

Ο El Sayed ελπίζει ότι η χρήση ελαιοκανθάλης ως nutraceutical θα έχει λιγότερες παρενέργειες από άλλα αντικαρκινικά φάρμακα, ενώ θα εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλή αποτελεσματικότητα.

«Κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα οποιωνδήποτε διατροφικών παρεμβάσεων, καθώς τα αντικαρκινικά φάρμακα έχουν παρενέργειες», είπε. «Δεν θέλουμε να δούμε τα θρεπτικά συστατικά της ελαιοκανθάλης να προκαλούν ούτε το 10 τοις εκατό αυτών των παρενεργειών».

«Τα πλεονεκτήματα της μακροχρόνιας χρήσης ελαιοκανθάλης από ασθενείς με TNBC περιλαμβάνουν τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας λόγω της διαρκούς παροχής της απο φυτική πηγή, του υψηλού επιπέδου ασφάλειας το οποίο βασίζεται στη μακρά ιστορία κατανάλωσης εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από ανθρώπους και του νέου αυτού μοριακού μηχανισμού», κατέληξε ο El Sayed.

Πηγή: oliveoiltimes.com (μεταφρασμένο)