Συστατικό του ελαιολάδου σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

καρκίνος ελαιοκανθάλη ελαιόλαδο

Η ελαιοκανθάλη που βρίσκεται στο ελαιόλαδο προκαλεί ρήξη καρκινικών κυττάρων, απελευθερώνοντας ένζυμα και προκαλώντας κυτταρικό θάνατο, χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα.

Μια νέα μελέτη απέδειξε ότι ένα συστατικό στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που θα δημοσιευθούν στο περιοδικό Molecular and Cellular Oncology, δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 23 Ιανουαρίου 2015.

Οι ερευνητές, ο διατροφολόγος Paul Breslin (Πανεπιστήμιο Rutgers), ο βιολόγος David Foster (Hunter College) και η χημικός Onica LeGendre (Hunter College) ανακάλυψαν σε μια εργαστηριακή μελέτη ότι το συστατικό, που ονομάζεται ελαιοκανθάλη, προκαλεί ρήξη τμήματος του καρκινικού κυττάρου που απελευθερώνει ένζυμα και προκαλεί κυτταρικό θάνατο, χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο, τα καρκινικά κύτταρα σκοτώνονται από τα δικά τους ένζυμα.

«Η ελαιοκανθάλη είναι το όνομα μιας χημικής ουσίας στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που σημαίνει «Stinging Oil Aldehyde», δήλωσε ο Paul Breslin στους Olive Oil Times. «Παράγεται από την ελιά όταν συνθλίβεται για να γίνει ο πολτός από τον οποίο παράγεται το ελαιόλαδο».

«Υπάρχουν πολλές ενώσεις στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που έχουν δομή αρωματικών δακτυλίων άνθρακα πάνω τους και συλλογικά είναι γνωστές ως φαινολικές», πρόσθεσε ο Breslin. «Αυτές οι ενώσεις είναι γενικά καλά αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν το σχηματισμό δραστικών ριζών οξυγόνου και τείνουν επίσης να είναι αντιφλεγμονώδεις. Η ελαιοκανθάλη έχει αποδειχθεί ότι παρεμβαίνει σε διαδικασίες που σχετίζονται με πολλούς τύπους φλεγμονών, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και το σχηματισμό και την ανάπτυξη καρκίνου».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ελαιοκανθάλη προκάλεσε τη διάσπαση των καρκινικών κυττάρων και τον θάνατο τους πολύ γρήγορα, μέσα σε 30 λεπτά, αντί για τις 16 με 24 ώρες που απαιτούνται για τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, γνωστό ως απόπτωση.

Αν και οι επιστήμονες ήδη υποψιάζονταν ότι η ελαιοκανθάλη μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο συμβαίνει αυτό.

«Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η ελαιοκανθάλη μπορεί να επηρεάσει τις καρκινικές διαδικασίες και τις οδούς ανάπτυξης. Έχει επίσης αποδειχθεί σε ζώα ότι η ελαιοκανθάλη μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους σε ποντίκια», εξήγησε ο Breslin. «Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι αν όλα αυτά είναι ξεχωριστές επιδράσεις της ελαιοκανθάλης στον καρκίνο ή αν υπάρχει ίσως κάποιο πρότερο γεγονός που τις πυροδοτεί. Έχουμε κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα πρότερο γεγονός που είναι ένα νέο φαινόμενο που πρέπει να περιγραφεί, καθότι ανοίγουμε το λυσόσωμα με ελαιοκανθάλη μέσα στο κύτταρο και απελευθερώνουμε τοξικά ένζυμα που σκοτώνουν το κύτταρο. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται διαπερατότητα λυσοσωμικής μεμβράνης ή LMP.

«Θέλουμε να εξετάσουμε εάν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι όγκοι συρρικνώνονται στα ποντίκια παρουσία ελαιοκανθάλης. Στη μελέτη μας, ο David Foster και η Onica LeGendre εστίασαν στα καρκινικά κύτταρα του μαστού, του παγκρέατος και του προστάτη και έδειξαν ότι θα μπορούσαν να θανατωθούν από το LMP, αλλά δεν σκοτώσαμε τρία είδη υγιών μη καρκινικών κυττάρων», είπε ο Breslin.

Οι ερευνητές θα ήθελαν να μεταφέρουν τη μελέτη εκτός εργαστηρίου και να διερευνήσουν την αποτελεσματικότητα της ελαιοκανθάλης να σκοτώνει καρκινικά κύτταρα και όγκους σε ζωντανά ζώα.

Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και τα οφέλη της διατροφής πλούσιας σε ελαιόλαδο, όπως η μεσογειακή διατροφή, στην καλή υγεία.

Πηγή: oliveoiltimes.com (μεταφρασμένο)